perjantai 24. maaliskuuta 2017

Ilkka Remes: Jäätyvä Helvetti

Remes kirjoittaa erinomaisen ajankohtaisista aiheista melkeinpä pelottavan uskottavasti. Kyseessä on uudenlainen hybridisodankäynti; sotaa, jota ei käydä avoimesti asein vaan näkymättömissä, kylmäverisesti kuin shakkia pelaten.

Kun sabotöörit iskevät sähkönjakelun kannalta kriittisiin pisteisiin eri puolilla Suomea, kaatuu koko sähköverkko eikä sen korjaamiseksi ole olemassa nopeaa keinoa. Seuraa nopeasti yltyvä kaaos. Logistiikka ihmisten hengissäpitämiseksi osoittautuu mittakaavan vuoksi erittäin vaikeaksi. Miten saadaan kaikille ruokaa, lääkkeitä ja lämpöä, kun sähköä ei ole? Liikenne pysähtyy ilman polttoainetta, jota pumpataan säiliöistä sähköpumpuin. Kauppoihin ei saada ruokaa. Lääkkeet lojuvat varastoissa. Lämmitys ei toimi - ja pakkanen kiristyy.

Kirja on todella hyytävä, eikä vähiten Remeksen kirjoitustaitojen vuoksi. Tarina kerrotaan erittäin uskottavasti, vaikka jotkin käänteet toki ovatkin selkeästi ylilyötyjä. Kiinnostavaksi tarinan tekee mielestäni se, ettei tällä kertaa oteta yhteen perinteisten aseistautuneiden sotilaallisten joukkojen kanssa, vaan vihollinen on lähes näkymätön. Tiedät sen olevan olemassa, mutta miten taistella sellaista vastaan jota et näe, jonka liikkeitä et tiedä? Erittäin tunnelmallinen lähestymistapa ja erittäin, erittäin jännittävä.

Näissä tarinoissa ei aina ole merkitystä sillä, kuinka realistisia tapahtumat ovat. Tämän kirjan kohdalla jopa toivoisi, etteivät kovin. Remes kyllä kirjoittaa niin taitavasti, että jännitys on käsinkosketeltavaa. Mielestäni Remeksen parhaita teoksia.

Kirjan lopputulos on hyytävä, erityisesti sidottuna aikaansa. Venäjän toteuttama Krimin miehitys on selkeästi muistissa ja vertautuu pelottavan hyvin kirjan tapahtumiin. Kirjan loppu onkin pulssia nostattava, vaarallisen todelliselta kauhuskenaariolta tuntuva täräytys. Tästä on vaikea kertoa paljastamatta juonta, mutta voin lämpimästi suositella kaikille jännitys- ja/tai toimintakirjojen ystäville: lukekaa tämä kirja.

Viisi ajastettua räjähdystä, sopivasti yllättävissä paikoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti